employment

legalcapacity 1

education 1

comliving 1

Prezentacija istraživanja „Univerzalnost prava u praksi: Analiza primjene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom s fokusom na osobe s intelektualnim teškoćama u BiH“

Increase font size

sumero 29 by vanja cerimagic

U sklopu projekta „Balkanska mreža za socijalnu inkluziju“, Savez Sumero je sproveo istraživanje o položaju i pravima osoba s intelektualnim teškoćama u BiH. Ovo istraživanje je dio šireg regionalnog izještaja o položaju i pravima osoba s intelektualnim teškoćama u zemljama jugoistočne Evrope.

 

13.11.2012. u utorak s početkom u 13:00 sati ispred BBI Centra na Trgu Djece Sarajeva održana je prezentacija istraživanja „Univerzalnost prava u praksi: Analiza primjene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom s fokusom na osobe s intelektualnim teškoćama u BiH“

Ovom prilikom su prezentirani rezultati istraživanja koje se odnosilo na implementaciju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i to za slijedeće članove:

Član 12 – Jednakost pred zakonom

Član 19 – Nezavisno življenje i uključenost u zajednicu,

Čaln 24 – Obrazovanje,

Član 27 – Rad i zapošljavanje

sumero 45 by vanja cerimagic

Na ovom događaju je premijerno prikazan i Dokumentarni film „Neki ljudi sa nama popiju kafu“ koji je smiljen u Refresh produkciji, a govori o prvim stambenim zajednicama u okviru programa „Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku“, te životu osoba koje su smještene u zavode rezidencijalnog tipa. Također je prezentirana i prva publikacija u BiH prilagođena za osobe s intelektulnim teškoćama jednostavna za razumjevanje i čitanje - Konvencija Ujedninjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom.

sumero 85 by vanja cerimagic

Na događaju su bili prisutni i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kao i gosti iz ostalih relevantnih institucija iz BiH koji su doprinijeli izradi izvještaja, a prisutnim se obratio i Ministar rada i socijalne politike gdin. Vjekoslav Čamber.


Autor: Sumero

Slike: Vanja Čerimagić


Last Updated on 16 November 2012

Send your question

sumero FBfanpage
MDRIS FBfanpage
KMDRI FBfanpage
PIN FBfanpage

Partners:

kmdri logo

mdri-s logo pin logo eng sumero logo

eu

This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of People in Need and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

czechrep

 

The project is co-financed by the Czech Development Agency and the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic within the framework of the Czech Development Cooperation program

 

Sitemap